Avfallssortering
Alla kan bidra till ett mer hållbart Enköping!
Bor och lever du i Enköping omfattas du av Enköpings kommuns avfallsregler. Här kan du läsa mer om hur du ska sortera ditt avfall. En del sorters avfall kan du slänga i EHB:s miljörum/miljöstationer och alla sorters avfall kan du lämna på Återbruket.
Avfall som du inte hittar kärl för att slänga i vid miljörummet eller miljöstationen ansvarar du själv för att lämna på Återbruket. Exempel på sådant avfall är möbler, cyklar, elektronik, farligt avfall etc.
Du får inte ställa något avfall bredvid kärlen eller vid miljöstationen.
På VafabMiljö:s webbplats hittar du karta och öppettider till Återbruket.
Sorteringsguide
Om du är osäker på hur något av ditt avfall ska sorteras och slängas kan du söka i VafabMiljö:s sorteringsguide!
Du kan även chatta, ringa eller skicka in din fråga till dem via ett formulär.
Sortering & återvinning
Här kan du läsa mer om hur du ska sortera och slänga ditt avfall!
Matavfall
Matavfall lägger du i bruna matavfallspåsar och slänger i kärlet med en grön skylt. Exempel på avfall är matrester, frukt- och grönsaksskal, kött- och fiskben, räk- och kräftskal, fiskrens, kaffe- och tesump, vissna blommor och hushållspapper.
Du får inte slänga någon typ av plast eller plastpåse i kärlet för matavfall. Tuggummi, fimpar, snus och kattsand ska du slänga i kärlet för restavfall.
Plastförpackningar
Förpackningar gjorda av plast utan pant slänger du i kärlet med en lila skylt. Exempel på avfall är ketchupflaskor, plasttuber, schampoflaskor, kaffepaket, kassar, plastfilm, refillpaket, och omslagsplast.
Är ditt avfall gjort av plast men är inte en förpackning ska du slänga avfallet i kärlet för restavfall.
Pappersförpackningar
Förpackningar gjorda av papper slänger du i kärlet med en brun skylt. Exempel på avfall är mjölkpaket, yoghurt- och filpaket, mjölpåsar, pastapaket, äggkartonger, papperskassar, omslagspapper och tvättmedelspaket.
Var noga med att vika ned dina förpackningar så att mer avfall får plats i kärlet. Eventuella lock eller korkar som är gjorda i annat material ska du ta bort.
Ofärgade glasförpackningar
Ofärgade glasförpackningar utan pant slänger du i kärlet med en turkos skylt med en vit flaska.
Eventuella lock eller korkar ska du ta bort.
Är ditt avfall gjort av ofärgat glas men är inte en förpackning ska du slänga avfallet som Fönster på Återbruket.
Färgade glasförpackningar
Färgade glasförpackningar utan pant slänger du i kärlet med en turkos skylt med en färgad flaska.
Eventuella lock eller korkar ska du ta bort.
Är ditt avfall gjort av färgat glas men är inte en förpackning ska du slänga avfallet som Fönster på Återbruket.
Metallförpackningar
Förpackningar gjorda av metall slänger du i kärlet med en grå skylt. Exempel på avfall är konservburkar, lock, kapsyler, folie och folieformar av aluminium, burkar utan pant, tuber (lämna plastkorken på) och tomma medicinkartor/rör.
Är ditt avfall gjort av metall men är inte en förpackning ska du slänga avfallet som metallskrot på Återbruket.
Småelektronik
Apparater som innehåller kretskort och drivs med batteri eller sladd slänger du i kärlet med en orange skylt. Exempel på avfall är klockor, telefoner, datorer, tv och stereo.
Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter. Du behöver inte ta ut batterier som är inbyggda utan du lämnar in hela produkten.
Batterier
Alla olika typer av mindre batterier slänger du i kärlet med en orange skylt.
Bilbatterier lämnar du alltid på Återbruket.
Ljuskällor
Alla typer av lampor slänger du i kärlet med en orange skylt. Exempel på avfall är LED-lampor, halogenlampor, glödlampor, lysrör, lysdiod, lågenergilampor, solcellslampor och julgransbelysning.
Tidningar
Returpapper slänger du i kärlet med en blå skylt. Exempel på avfall är tidningar av alla slag även veckotidningar med glansiga omslag, kataloger, reklamblad, broschyrer och andra trycksaker, skriv- och ritpapper, pocketböcker. Ta bort omslag i plast och sortera det som plastförpackning.
Kuvert och post it-lappar slänger du som restavfall. Papperskassar slänger du som pappersförpackning. Wellpapp slänger du som wellpapp.
Återbruk
Hela och rena kläder, möbler och föremål kan du lämna in på Återbruket för att säljas eller skänkas vidare för återanvändning!
Restavfall
Hushållsavfall som inte kan sorteras slänger du i kärlet med en svart skylt. Exempel på sådant avfall är plåster, tops, gasbinda, porslin, krukor, krukväxter, blomjord, dammsugarpåsar, disktrasor, diskborstar, tandborste, tuggummi, fimpar, tobak, snus, kattsand, hundbajspåsar, blöjor och kuvert.
Är ditt avfall för stort för kärlet lämnar du det på Återbruket.