Störningsanmälan

När du bor nära andra måste du visa särskild hänsyn. Det är många olika levnadsvanor och livssituationer som ska samsas på en begränsad yta och vi vill att alla ska trivas och känna sig trygga!

Här har vi samlat några regler, råd och tips på hur du tillsammans med dina grannar får ett trivsamt boende!


Så här visar du hänsyn till dina grannar

Alla har lite olika uppfattningar om vad som är störande. Det kan göra det svårt att veta vad du bör tänka på för att visa hänsyn. Under sommaren har många av dina grannar fönster och balkongdörrar öppna och då ökar risken för att du stör. 

Det är du som står på hyreskontraktet som ansvarar för att alla i ditt boende och dina besökare inte stör dina grannar.

Här ger vi några exempel på vad du måste tänka på för att störa dina grannar så lite som möjligt:

  • Visa extra hänsyn på morgonen och kvällen. Fram till klockan 10:00 och efter klockan 20:00 ska du särskilt minimera risken för att störa dina grannar.
  • Flytta inte möbler och borra inte tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vänta med att göra saker som låter mycket till en lämpligare tidpunkt.
  • Fordon får endast köras in på innergården vid undantagsfall, exempelvis vid ur- och ilastning.
  • Spela inte hög musik. Ett alternativ är att använda hörlurar.
  • Vill du ha en fest? Informera gärna dina grannar så att de kan förbereda sig på vad som ska hända, när festen ska sluta och hur de kan kontakta dig om ni stör. Tänk extra mycket på ljudvolymen och tiden på dygnet. Mycket spring och prat i trapphuset kommer störa de flesta av dina grannar. Ett alternativ är att hyra en kvarterslokal att hålla festen i istället.

 

Ikon som symboliserar förbud mot rökning

Rökning

Rök inte vid entréer, lekplatser, på innergård eller i fastigheten som exempelvis hiss eller tvättstuga. Dina grannar kan vara allergiska och bli allvarligt sjuka om du utsätter dem för rök.

Bor du i ett rökfritt boende gäller särskilda regler.

Fimpen måste du alltid ta hand om och slänga som restavfall, släng den inte på marken. Slänger du fimpen på marken orsakar du en allvarlig brandrisk och du skräpar ner helt i onödan. Dessutom sprider du farliga gifter och plast i naturen och vattnet. Det finns många alternativ till att ta ansvar för ditt eget skräp, som exempelvis små brand- och luktsäkra behållare för fimpar som med lätthet ryms i fickan eller väskan.

Ikon som symboliserar barnvagn

Barnvagn

Ibland finns särskilda barnvagnsrum som du kan ställa din barnvagn i. Bor du i ett hus som saknar detta ställer du barnvagnen i din bostad eller ditt förråd.

Det är inte tillåtet att ställa barnvagnen i trapphuset eller entrén. Det hindrar samt försvårar för utryckningspersonal och dina grannar att komma förbi.

Ikon som symboliserar cykel

Cyklar, sparkcyklar och leksaker

Det är inte tillåtet att ställa cykeln eller andra föremål i trapphuset eller entrén. Det hindrar samt försvårar för utryckningspersonal och dina grannar att komma förbi.

Cykeln kan du parkera i cykelställ, cykelrum, din bostad eller ditt förråd.

Ställer du din cykel på andra platser och inte flyttar den efter tillsägelse kommer vi ställa din cykel i ett av våra förråd. Under en begränsad period har du möjlighet att lösa ut din cykel mot en avgift. Har du inte löst ut din cykel när perioden har passerat slängs cykeln.

Ikon som symboliserar grillning

Grillning

Du får endast grilla på balkongen om du använder elgrill. Gasolgrill och kolgrill är inte tillåtet på grund av brandrisken och röken. Samma regler gäller för uteplats och terrass.

Om det finns en anordnad grillplats på din innergård är du välkommen att använda den om du är sugen på kolgrillat till middag! Tänk på att alltid släcka elden och städa ordentligt efter dig.

Kol måste vara ordentligt släckt innan du slänger det bland restavfall. Engångsgrillar ansvarar du för att slänga på Återbruket. Karta till Återbruket och deras öppettider hittar du på deras webbplats.

Under vissa perioder utfärdar Räddingstjänsten eldningsförbud som även kan gälla för din grillning. Besök Räddningstjänstens webbplats för att ta reda på vad som gäller för dig idag!

Sju sommarklädda barn som springer i gräset. Några är barfota.

Lekande barn och ungdomar

Ibland beror störningar på att barn och ungdomar leker för högljutt och på olämpliga platser. Vi ber dig att prata med dina barn och ungdomar om vart, hur och när de får leka.

Klarar inte dina barn och ungdomar av att leka själva utan att störa dina grannar måste du hålla uppsikt och tillrättavisa dem för att försäkra dig om att de inte stör någon.

Ikon som symboliserar klocka som visar grönt mellan klockan 10:00 till 20:00

Lek på innergården är OK mellan klockan 10:00 och klockan 20:00. Övriga tider får lek ske inne i din bostad eller på andra lekplatser.

Ikon som symboliserar att barn inte får leka i trappa och hiss

Det är inte tillåtet att leka i hissar, entréer, trapphus eller källare. Det stör dina grannar och det är stor risk att allvarliga olyckor kan inträffa.

Ikon som symboliserar lekande barn

Tänk på ljudnivån. När man har roligt och är många som leker är det lätt att skrik blir påfrestande för dina grannar.

Ikon som symboliserar fotboll

Att spela fotboll är riktigt kul! Oftast finns fotbollsplaner i närheten som du kan spela på när de inte är bokade av föreningar. Ingen får spela fotboll på innergården.

En hund med ljus päls som ligger ner på gräsmattan tillsammans med en katt med brunspräcklig päls som lägger sitt huvud mot hundens.

Husdjur

Det är tillåtet att ha husdjur när du bor hos EHB. En del grannar eller besökare kan vara allergiska eller rädda för husdjur och återkommande oljud kan bli störande. Det måste du som djurägare ta hänsyn till.

Det finns en del saker du som djurägare bör tänka på:

  • Släpp inte ut ditt husdjur utan tillsyn.
  • Rasta inte ditt husdjur på innergården.
  • Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet.
  • Det är ditt ansvar att ta hand om ditt husdjurs avföring även utomhus. Släng det i påsar som restavfall.
  • Säkerställ att ditt husdjur inte gör sina behov på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser.
  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Det orsakar stopp i rören. Släng kattsand och smådjursströ som restavfall.
  • Rengör maskiner och ytor i den gemensamma tvättstugan noggrant efter dig så att inget hår från ditt husdjur finns kvar.

Det finns en del saker du som granne bör tänka på:

  • Det är inte tillåtet att skrämma eller stressa husdjur.
  • Det är inte tillåtet att skada djur.

Om du, eller någon du ansvarar för, stör dina grannar

Om din granne ber dig att sluta störa

Om din granne berättar för dig att du, eller någon du ansvarar för, stör dem måste du anpassa dig och minimera det som stör.

Genom att din granne berättar detta för dig ger de dig en chans att få insikt i att du stör dem. Minimerar du det som stör riskerar du troligtvis inte att de gör en störningsanmälan.

Vet du om att du har stört en av dina grannar har du troligtvis stört fler. Kontaktar du dina grannar och ber dem om ursäkt så kanske ni kan återfå en bra relation snabbare.

 

Om du blir anmäld

Får vi in en störningsanmälan kontaktar vi dig och talar om vad du har gjort som har stört och vad du måste göra för att det inte ska hända igen.

En störningsanmälan kan det leda till att ditt hyreskontrakt sägs upp och att du måste flytta. Det görs en bedömning vid varje anmälan och eventuella tidigare anmälningar räknas in i bedömningen.

Får vi in anmälningar som rör brott eller bristande tillsyn av barn och ungdomar skickar vi anmälan vidare för hantering av polisen och andra myndigheter.


Om du blir störd - försök prata med de som stör

Vissa störningar måste du och dina grannar tåla när ni bor i ett flerfamiljshus, det går inte att undgå att ni kommer märka av varandra när ni bor nära.

Försök prata med de som stör. Ibland vet de inte om att de stör. Tillsammans kan ni ofta hitta en lösning som fungerar för er alla. Känner du av olika anledningar att du behöver hjälp och stöd med detta kan du kontakta oss så kan vi prata med den som stör tillsammans.

Om störningen inte upphör – gör en störningsanmälan

Om störningen, trots att du har pratat med den som stör, inte upphör kan du göra en störningsanmälan. Sker störningen:

Våra telefontider hittar du på sidan Kontakta oss.

Om samma störning sker igen - gör en till störningsanmälan

Även om du har gjort en anmälan tidigare så ska du göra en anmälan vid varje tillfälle som störningen sker. Det ger oss bättre förståelse för omfattningen och vi kan sätta in lämpliga åtgärder.


Bråk i bostad, misshandel och andra brott

Misstänker du att någon far illa eller att brott begås – gör en polisanmälan genom att ringa 112.

Är små barn ute själva efter klockan 22:00 kan hyresgäster göra en orosanmälan till socialförvaltningen

Skadegörelser på utemiljöer, byggnader och egen egendom

Ser du att någon förstör växter eller träd, lekutrustning, bänkar, byggnader eller klottrar ska du göra en polisanmälan genom att ringa 112. Har du foton eller film på skadegörelsen ska du informera polisen om det vid anmälan.

Gäller det din egen egendom som blir skadad ska du göra en polisanmälan genom att ringa 112. Är det inte ett pågående brott kan du göra anmälan via polisens e-tjänst.